2016. október 13., csütörtök

Fincsi, egészséges reggeli??

Mindig azt tanítom, hogy az egészséges életmód nem jár lemondásokkal, csupán némi tudatosságot igényel.  Ezért bőven belefér például egy ráérősebb reggelen olyan fancy dolog is, mint a palacsinta. (A ráérős reggel nálam azt jelenti, hogy nincs minden másodperc kicentizve, akár negyed órám is van például megreggelizni :) ). Nyilván nem a hagyományos, lisztes-cukros-nutellás verzióra gondolok.  Ma már rengeteg helyen kapni szénhidrát-csökkentett lisztkeverékeket, de ha nincs ilyenünk, akkor se csüggedjünk, pár forintból is bőven ki lehet hozni a nyalánkságot, csak egy kis útifűmaghéjra van szükségünk hozzá.

Egészséges palacsinta

Ha kíváncsiak vagytok a receptre, jelezzétek és hozom! ;) De a mai bejegyzés témája nem maga a palacsinta, hanem egy kis útmutató ahhoz, hogyan állítsunk össze egy minden igényt kielégítő reggelit.

Sok fitt gurunál látom, hogy reggelire szénhidrát-csökkentett péksüteményt öblítenek le egy nagy adag cukormentes kakaóval. Ez szuperül hangzik, és biztosan nem olyan egészségtelen, mint egy hagyományos kakaós csiga vagy túrós-batyu egy zacskó kakaóval, de mégsem az igazi. Ugyanis a reggeli funkciója egy nagy adag, hosszan felszívódó táplálék bevitele, ami kellő lendületet ad a naphoz. Ideális esetben 6-8 órát alszunk, és mivel lefekvés előtt közvetlenül nem tanácsos enni, éjszaka 8-10 órát éhezik a szervezetünk. Emésztésünk lelassul, gyomrunk üres és nagyon vágyik valami igazán tápláló, ugyanakkor kíméletes finomságra. Éppen ezért nagyon fontos ilyenkor, hogy ne terheljük meg semmilyen nehezen emészthető dologgal magunkat, különben egy kiadós reggeli után egész délelőtt könnyen úgy érezhetjük magunkat, mint akinek ráültek a pocakjára. Ez a legkevésbé sem könnyíti meg azt, hogy tettre készen kezdünk neki egy igen aktív napnak.
Mégis fontos, hogy jó néhány órára elűzzük az éhséget. Na már most egy szénhidrát-csökkentett kakaós csiga ritkán éri el ezt a hatást. Rögtön mondom mi az, amivel jó, ha kiegészítjük az ilyen típusú reggelinket, ha már nagyon ragaszkodunk hozzá.

Először is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele, nem csak ilyenkor, hanem az egész nap során minden étkezés alkalmával. Több kutatás is igazolja, hogy a nagyobb fehérjetartalmú reggeli hosszabb ideig tartja távol az éhségérzetet. A fehérjeporok mellett bevihetjük ezt tojásból, túróból vagy akár egy jó kis humuszból.

Másodszor a magas rosttartalomra is szükségünk van, különösen akkor, ha emésztési, székelési problémáink vannak. Itt is játszik a humusz, zabpehely, gyümölcsök, vagy az olajos magvak közül a mandula, ami nem csak kiváló rost-, hanem igen népszerű fehérje- és zsírforrás is.

Energia pedig szénhidrátból származik, de nem mindegy, hogy milyet fogyasztunk ilyenkor. A lassú felszívódású segít abban, hogy hosszabban telítődjünk, és ne érezzük azt reggeli után egy órával, hogy úgy ennénk már valamit. Sajnos a fincsi illatú péksütemények nem ebbe a kategóriába tartoznak. Ide illik viszont a már említett zabpehely, a nyers zöldség, a szezám-, mandula- és tökmaglisztből készült finomságok.


Ha mindezekben dúskál a reggelink, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jót tettünk magunkkal és elláttuk a testünket egy aktív délelőtthöz szükséges energiamennyiséggel.


Ha ezt a tudományos értekezést mind végigolvastátok, igazán büszkék lehettek magatokra, hiszen profi reggelizővé váltatok! :)

Kíváncsian várom ezek után a reggeli ötleteiteket, sőt, ha fotóztok, azt is szívesen megnézem, csak lássátok el az alkotásotokat a #breakfastwithfittylady hashtaggel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése